Lisette van Straaten

Fotografie

Over mij

Zelfportret, december 2018

Geboren in 1959 en getogen in en nabij Arnhem, gestudeerd in Nijmegen, geleefd en hard gewerkt in Amsterdam. Sinds 1993 weer helemaal terug in Arnhem.

Arnhem een prachtstad met veel natuur om me heen. Ik houd van wandelen en fietsen, geniet van het licht, de ver gestrekte uitzichten en de grillige luchten.  Ik ben dol op wind en weersveranderingen. Geef mij maar tegenwind daar kan ik lekker tegenin trappen.

Al sinds de jaren 80 ben ik in het bezit van een analoge spiegelreflexcamera. Het merk en de uitvoering heb ik ooit aangeschaft op advies van mijn vader. Hij liet mij als tiener in zijn dokawereld toe. Samen stonden we in een klein hok op zolder te kijken naar de schimmige zwart wit beelden die tevoorschijn kwamen.  Ook hij was in Arnhem geboren en getogen, hield als kind logboeken bij over de natuur, tekende veel en was zijn hele leven bezig om beelden vast te leggen. Zijn foto en dia archief beslaat meters.   

Met de camera om blijf ik zoeken en ontdekken. Mijn oog valt op de rauwe randjes. Ik probeer de beleving van het landschap en de inspirerende momenten tussen magie en werkelijkheid om te zetten in beeld. Daarbij ga ik op zoek naar het mooie licht dat af en toe vanzelf verschijnt.

Ik hoop dat ik jullie met mijn beelden meeneem in de beleving van het landschap, en jullie prikkel om net als ik bewust te worden van de ervaring, en te blijven zoeken naar tegenwind en mooi licht.     

Lisette van Straaten, februari 2019

Steeds meer probeer ik ook de mens in mijn beelden te verwerken en de relatie van de mens tot de natuur te duiden. Dit geeft hele mooie maar soms ook hele lelijke verhalen. (update juni 2020)

© 2021 Lisette van Straaten

Thema door Anders Norén