Lisette van Straaten

Fotografie

Achtergrond

Foto gemaakt door Santana Hennes februari 2022

Al sinds de jaren 80 ben ik in het bezit van een spiegelreflexcamera. Het merk en de uitvoering heb ik ooit aangeschaft op advies van mijn vader. Hij liet mij als tiener in zijn dokawereld toe. Samen stonden we in een klein hok op zolder te kijken naar de schimmige zwart wit beelden die tevoorschijn kwamen. Ook hij was in Arnhem geboren en getogen, hield als kind logboeken bij over de natuur, tekende veel en was zijn hele leven bezig om beelden vast te leggen.  

Arnhem een prachtstad met veel natuur om me heen. Ik houd van wandelen en fietsen, geniet van het licht, de ver gestrekte uitzichten en de grillige luchten. Ik ben dol op wind en weersveranderingen. Geef mij maar tegenwind daar kan ik lekker tegenin trappen.

Met de camera om blijf ik zoeken en ontdekken. Mijn oog valt op de rauwe randjes. Ik probeer de beleving van het landschap en de inspirerende momenten tussen magie en werkelijkheid om te zetten in beeld. Daarbij ga ik op zoek naar het mooie licht dat af en toe vanzelf verschijnt.

Sinds een jaar verovert ook de mens zelf steeds meer een plek in mijn verbeeldende geest. Ik geef hem of haar de opdracht om de relatie van de mens tot de natuur te duiden. Soms geeft dit hele mooie verhalen zoals in het Finse beeldverhaal Fish, Food en Friendship (zomer 2019). Maar er zijn ook verhalen te vertellen die vreselijke schuren. Het zijn bijvoorbeeld de vele dode vogels die ik langs de kant van de weg vind. Ik geef ze als verkeersslachtoffer een monument door ze portretteren. (R.I.P. Gierzwaluw, juli 2020)

In het najaar van 2020 ben ik gestart met het basisjaar bij Fotoschool Statief in Utrecht en inmiddels heb ik het tweede leerjaar met succes afgerond. In september 2023 ben ik weer verder gegaan met de opleiding en is voor mij het derde en laatste jaar begonnen. Met veel enthousiasme ben ik volop aan de studie en is het geweldig om mijn kennis en vaardigheden uit te breiden, te delen en mij verder te ontwikkelen als fotograaf.

Ik hoop dat ik jullie met mijn beelden meeneem in de beleving ervan, en jullie prikkel om net als ik rijker te worden van de ervaring, en voortdurend te blijven zoeken naar het mooie licht.

Lisette van Straaten, augustus 2023

© 2024 Lisette van Straaten

Thema door Anders Norén